Читај ми!

Процедура за почињање трећег светског рата

Човечанство је неколико пута било на ивици нуклеарног рата. Најпознатији случај свакако је Кубанска криза. Све што је било потребно јесте да геостратешки односи достигну одређену тачку пуцања и председници две суперсиле одобре нуклеарни удар. Али како је читава процедура изгледала?

Момци са Јутјуб канала "Veritasium" посетили су некадашњи нуклеарни силос осам, који је сад претворен у Музеј ракета „титан“. Налази се у Сахуарити у Аризони, око 40 километара јужно од Тусона.

У њему се налази деактивирана ракета „титан 2“, која би за време Хладног рата, у случају наредбе за нуклеарни удар, носила бојеву главу до мете. Чак Пенсон ради у музеју и показује посетиоцима процедуру која је требало да буде испоштована за лансирање.

Упркос томе што је ракета деактивирана, систем за лансирање остављен је у функцији као радни музејски експонат.

Чак објашњава кораке. Прво би пристигла наредба са шифром за аутентификацију. Оба контролора би добила различите шифре, које би им, када би их дешифровали помоћу својих књига, рекле исту наредбу: „Лансирај“.

Пошто обојица добију различите комбинације помоћу којих могу да отворе ормарић са картицама за аутентикацију. У тајној поруци коју је сваки добио, налази се шифра од седам слова. Помоћу њих потврђују да је реч о правом или лажном захтеву са лансирање.

Тада обојица стављају своје кључеве за лансирање, који се морају окренути у две секунде размака и држати пет секунди окренути како би активирали следећи корак.

Тада би сваки од контролора добио још једну тајну шифру за откључавање ракете, коју би унео преко шест точкића, попут оних на коферима, од којих сваки има 16 различитих слова. Укупно око 17 милиона комбинација, од којих је само једна права.

Када се сви кораци успешно заврше, остаје само да се окрену раније поменути кључеви и започне са секвенцом паљења. Тада је омогућено лансирање и напајање активирано.

„Када се све узме у обзир, последњи корак би заиста требало да се зове: 'Добро дошли у Трећи светски рат'“, каже Чак, додајући да након успешно завршених свих корака више нема повратка.

Према његовим речима, тада ракета прелази на сопствено напајање и постаје потпуно независна. Тада се отварају врата силоса, убрзо после се укључују мотори и ракета полеће.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи