Читај ми!

„Сојуз“ у част последње „аполо“ мисије

Ознака 43. посаде која је „сојузом“ стигла на Међународну свемирску станицу, направљена је по узору на ознаку коју је носила посада завршне 17. мисије „аполо“ програма.

„Сојуз 17М“ мисија успешно је завршена превозом троје астронаута (Олега Кононенка, Кјела Линдгрена и Кимија Јуија) на Међународну свемирску станицу.

На рукавима су носили ознаку коју је Кононенко дизајнирао по узору на последњу такође 17. мисију „аполо“ програма.

„Велики сам поклоник 'аполо' програма и била би штета да није искоришћена случајност између 'сојуз 17М' и 'аполо 17' мисије“, објаснио је руски космонаут и командант на овој мисији.

Посада „аполо 17“ мисије била је Џин Цернан, Рон Еванс и Харисон Шмит. Цернан и Шмит су децембра 1972. године постали 11. и 12. људи који су ходали по површини Месеца.

Уметник Роберт Макал је заједно са њима осмислио ознаку. Пошто су знали да је последња мисија програма, искористили су лице Аполона положено преко цртежа америчког орла.

Црвене пруге на крилима репрезентовале су заставу, а три беле звезде означавале су сваког од чланова посаде. У позадини се налазио Месец, Сатурн и спирална галаксија.

Са друге стране, Кононенко је у сарадњи са холандским и америчким уметницима, Луком ван ден Абиленом и Блејком Думеснилом, прилагодио амблем на најновијој „сојуз“ мисији тако да ода поштовање посади и колегама из „аполо 17“.

„Заменио сам Месец са Земљом и америчком орла са 'сојузом'. Позадински боју смо задржали, али смо Аполона заменили Сергејем Королевим, некадашњим челним човеком и инжењерем СССР-овог свемирског програма“, објашњава руски астронаут.

Према његовим речима, три звезде су избачене, али су задржане три црвене пруге за сваког члана посаде.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи