Читај ми!

Како су у старом Египту лечили мамурлук

Док данас уз једну таблету или комбиновани прашак, последице чашице више нестају врло брзо, древни Египћани су „пијане главобоље“ лечили носећи огрлице од лишћа.

Како су у старом Египту лечили мамурлук Како су у старом Египту лечили мамурлук

„Жртве“ алкохола требало је да нанижу лишће грма Ruscus racemosus и носе га као огрлицу око врата, открива папирус са текстом на древном грчком језику. Веровало се да ова биљка помаже код главобоље, али да ли делује и против мамурлука није познато.

Папирус стар 1.900 година на којем је пронађен овај чудотворни лек, један је од 500.000 докумената које су у древном египатском граду Оксиринхусу пронашли научници Бернард Гренфел и Артур Хант пре 100 година, пише Yahoo.com.

Истраживање и објављивање толиког броја записа је дуготрајан и спор посао, а недавно је објављена књига број 80, која садржи истраживања и дешифровање тридесетак медицинских записа, међу којима је био и овај о лечењу мамурлука.

„Најновија књига представља највећу колекцију медицинских записа на папирусу, икада објављених“, написала је професорка Вивијан Натон у предговору.

Колекција укључује описе терапија и лекове за различите болести, укључујући хемороиде, чиреве, проблеме са зубима, па чак и операцију ока.

Писци ових античких записа открили су много о грчкој медицини и фармацији. Некадашњи становници Оксиринхуса пригрлили су хеленистичку културу која се проширила Египтом и по ширем Блиском истоку, након освајања Александра Великог. 

Неки од најзанимљивијих описаних терапијских поступака тичу се очију. Описи хируршких техника које су представљене у колекцији нису потпуни, јер су остали записи само делова текста, неке речи су непотпуне, али је прилично јасно да је реч о операцији ока.

То мора да је био веома болан поступак, поготово када се узме у обзир да у то време није била измишљена анестезија.

Ови медицински списи власништвo су Египатског истраживачког друштва, а чувају се у библиотеци "Sackler" у Оксфорду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи