Читај ми!

Гренланд, 41 степен више него пре осам година

Годишњи извештај „Стање климе“ показао је да је 2014. била најтоплија у последњих 135 година. Температуре су наставиле да расту, а са њима глечери да се смањују. Утицај глобалног загревања оставио је драматичан траг на највеће острво на планети.

Осам година раније, било је минус 37 степени Целзијуса. Снажни ветрови и ниске температуре одржавали су ледену површину нетакнутом, наводи се у извештају америчке Националне океанографске и атмосфеске аднинистрације.

Овога лета, са друге стране, Сунце сија пуном снагом, а температура је данас четири степена. Разлика између температуре данас и пре осам година је невероватних 41 степен!

Дебљина леда на Гренланду, другој највећој леденој површини, на неким местима већа је од три километра.

Стручњак за ледене површине и глечере Џоел Харпер са Универзитета у Монтани свако лето проводи на Гренланду пратећи промене и проучавајући понашање глечера.

„На Гренланду је ускладиштена огромна количина воде. Претходних деценија се лед свакако брже топи, а последњих година драстично, што узрокује пораст нивоа мора“, додаје Харпер.

Докази о топљењу леда могу да се виде из ваздуха, а сателитски снимци показују да се током најтоплијег дана овог месеца лед топио на половини површине острва, што је два пута више од уобичајене норме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи