Читај ми!

Почеле припреме за затрпавање базилике

Изградња Коридора 10 према Бугарској, који треба да прође преко ископина ранохришћанске базилике код Беле Паланке, биће настављена упркос апелима стручне јавности да се радови обуставе и базилика као културно наслеђе заштити.

Координатор радова на Коридору 10 Борко Жиравац рекао је Танјугу да ће изградња источног крака Коридора 10 према Бугарској бити настављена, додајући да је било довљно времена да се нађе решење за заштиту базилике током протекле три године, од када је откривена тачно на средини трасе на којој треба да буде изграђен ауто-пут.

„Испред и иза базилике налазе се озбиљни захвати, то су пројекти мостова већих дужина, постоје косине, стабилизују се и разрађују. Ми само спроводимо оно што нам је речено“, нагласио је Жиравац.

Припреме за конзервацију након чега ће базилика бити затрпана почеле су средином протекле недеље и упркос бројним протестима, од њих се до сада није одустало.

Жиравац је истакао да постоји решење Републичког завода за заштиту споменика културе да се на садашњем нивоу базилика конзервира.

„Биће направљен елаборат конзервације, установиће се у ком је стању и свакако ће бити заштићена. Мислим да је током претходне три године колико је стајала отворена базилика прилично девастирана и пропала више него за све године колико је била похрањена на овом месту“, каже Жиравац.

Археолози из нишког Завода за заштиту споменика тражили су од републичких институција да обуставе радове на коридору и да заштите базилику у изворном облику и на месту на којем је откривена.

Предлози за измештање базилике ни на једну од две предложене локације нису били прихватљиви.

„Ова базилика се налази на локалитету Кладенчиште и показује да је ово био један од важнијих центара у периоду раног хришћанства у 5-6. веку. Блиска је Великој базилици у Белој Паланци и њен значај је велики с обзиром на то да се налази на подручју археолошког налазишта Ремизијана, центра епископије у којој је био славни Никита Ремизијански“, рекао је за Танјуг Зоран Митић, археолог из Беле Паланке.

Митић је рекао да је базилика истражена и да ће након затрпавања остати записи о њој, али да ће она након изградње пута остати испод асфалта, недоступна.

Тиме, сматра Митић, осим што губи историја културе, губе и Бела Паланка и околина, јер базилика носи огроман туристички потенцијал који ће затрпавањем бити изгубљен.

Становници Беле Паланке тешка срца су примили вест о затрпавању базилике и наставку радова на Коридору 10 на овој траси пута. Млади Беле Паланке упутили су и јавни протест, а покренут је и протест на друштвеним мрежама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи