Читај ми!

Пилуле „за дан после“ женама у Пољској стижу дроновима

Активисти окупљени у покрету "Women on Waves" у покушају да женама у Пољској, где је прекид трудноће у већини случајева илегалан, пруже могућност избора, одлучили су се на необичну акцију - испоруку пилула за дан после из ваздуха!

Један дрон већ је полетео из Немачке и однео пилуле које изазивају побачај преко Одре, до пољског градића Слубица, преноси Танјуг. Немачка полиција је покушала да спречи акцију, али су таблете ипак стигле до две жене у том месту, преноси Дојче веле.

Иза акције стоји холандска непрофитна организација "Women on Waves" која је на тај начин хтела да скрене пажњу на рестриктивне законе о прекиду трудноће у Пољској.

Активисти кажу да је то први пут да се на тај необичан начин испоручују пилуле, али да је већ било интересовања да се на исти начин таблете пошаљу у Ирску, као и у Бразил са територије Уругваја.

Пољска је једна од последњих земаља Европе у којима је побачај скоро сасвим забрањен. Једини изузетак су ситуације у којима је живот труднице угрожен, када је фетус озбиљно оштећен или када постоје докази да је трудноћа последица силовања или инцеста.

Такозвани „про-лајф“ активисти, најтврђи противници абортуса, најпре су тражили од снага безбедности да оборе дрон, али су се онда задовољили мирним протестом пошто је пакет стигао на одредиште.

„Разумем да је жени тешко, али са друге стране то је један живот, једно дете“, нагласила је учесница протеста Тереза Скрабурска из пољске Католичке мисије у Берлину. Она сматра да је одговорност државе да очајним трудницама понуди и друге могућности, рецимо да децу ипак роде и дају на усвајање.

Из тих разлога верује се да у Пољској цвета илегална индустрија абортуса и, према проценама Уједињених нација, најмање 50.000 жена то чини у тој земљи, док многе друге путују у Немачку или друге суседне земље како би прекинуле трудноћу.

Ипак, за сада нема изгледа да пољски законодавци омогуће легалне побачаје. „Прилично је извесно да ће у октобру партије десног усмерења доминирати парламентом и ускоро ће увести потпуну забрану абортуса“, прогнозира посланица лево-либералне партије Твој покрет Малгоржата Пачковски.

Према њеним речима, акције попут оне одржане у суботу можда ће привући пажњу пољских грађана: „Слобода је најважнија и пољске жене би требало да имају иста права као оне са друге стране Одре“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи