Читај ми!

Пронађен фосил слона стар седам милиона година

Палеонтолози су на истоку Румуније ископали фрагменте кости деинотеријума, претка афричког слона који је живео пре око седам милиона година.

Истраживачи Музеја Василе Парван и Географског факултета у Јашију пронашли су поред пута, у округу Васлуји, чељусну кост дугу 66 сантиметара, бутну кост, делове карлице и кљова, као и девет добро очуваних зуба, од којих један величине 12 сантиметара, јавља Танјуг.

„Ово је изузетно важно откриће, резултат вишегодишњих истраживања. Надамо се да ћемо наћи још елемената и да ћемо моћи да реконструишемо више од 50 одсто скелета животиње“, објаснио је Лаурентиу Урсаки, један од истраживача који је учествовао у анализирању ископина.

Његов колега Богдан Ратои прецизирао је да је фосил стар седам милиона година, што доказује присуство вулканског пирокластичног материјала.

Последњих година у овој области су пронађени и фосили предака бизона и носорога.

Сличан примерак деинотеријума пронађен је 1894. године, такође у округу Васлуи, и данас је изложен у Музеју Григоре Антипа у Букурешту.

Деинотеријум (страшна звер) је био род дивовских праисторијских предака данашњих слонова који се појавио у миоцену и постојао до раног плеистоцена. Имао је краћу сурлу и кљове у доњој вилици повијене надоле.

Мужјаци су били високи 3,5 до 4,5 метара, док су већи примерци достизали и до пет метара. Процењује се да им је тежина била између пет и 10 тона, па до 14 тона за најкрупније мужјаке.

Деинотеријум је насељавао Азију, Африку и Европу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи