Читај ми!

Сунце нас слабије греје, могуће оштре зиме

Наредних деценија очекује се слабљење активности Сунца, што би могло да доведе до оштријих зима на северу Европе и истоку САД, показују нова истраживања.

Сунце је у последњих неколико деценија у периоду високе активности, али тим британских и америчких научника верује да сада постоји између 15 и 20 одсто шансе за период слабије активности у наредних 40 година, познат као „велики соларни минимум“.

Активност Сунца расте и пада у циклусима од око 11 година, али веријације могу понекад да потрају и много дуже, па и читаве векове. Током последњих 10.000 година, Сунце је достигло 30 периода изузетно високе или изузетно ниске активности, названих "grand maxima" и "grand minima".

Сунце је било у сличној слабој фази у периоду од 1645. до 1715. године, познатој као Маундеров минимум, који се подударио са Малим леденим добом. Током тих 70 година, Европу и Северну Америку задесиле су изузетно оштре зиме. 

Научници су 2010. године предвидели осам одсто шанси да би време у наредних 40 година могло да се врати на период Маундеровог минимума.

Међутим, због наставка смањивања соларне активности, та могућност је сад скочила на 20 одсто, показало је ново истраживање објављено у Nature Communications.

Север Европе и исток Америке могли би да доживе много јачи ефекат хлађења него друге области због тога што ће мање ултраљубичасте соларне енергије на врху стратосфере изазвати ланчану реакцију која ће погодити Северноатлантску осцилацију – климатски феномен који има кључни утицај на зимско време на обе стране Атлантика.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи