Читај ми!

Русија у холандском уџбенику као чудовиште које гута Украјину

Цртеж у радној свесци за 16-годишње Холанђане показује Русију на европској мапи као чудовиште које је канџама обгрлило и гута Украјину, док остатак Европе забринуто гледа и пружа руку помоћи. Још један цртеж у истој свесци описује Русију као неслободну земљу.

Први пут објављен у једним холандским новинама почетком 2014. године, цртеж се сада нашао у седмом поглављу радне свеске социјалних студија насловљен: „Земље без демократије“, преноси Раша тудеј.

Од ученика се тражи да опишу шта се дешава на цртежу. Радна свеска је уџбеник који је намењен деци од 15 и 16 година, која се припремају за даље образовање.

У њему ученици могу да науче које су земље „добре“ и „лоше“, а на мапи су разним бојама представљене државе у складу са степеном слободе. Земље попут Русије и Кине су означене као „неслободне“, док су чланице ЕУ, САД и још неке земље представљене као најлибералније.

„Још од краја Другог светског рата, антируска пропаганда у Холандији је веома раширена. Од пада 'гвоздене завесе' мало је спласла, али је и даље присутна“, каже Мајкл Филипсен, човек који је поставио цртеже на интернет.

Раша тудеј преноси да су се неки родитељи жалили, забринути због материјала који њихова деца уче.

„Да сам ја родитељ, критички бих проучио материјал који моја деца уче. Школски систем не омогућава студентима да размишљају критички већ их само 'храни' неутврђеним информацијама“, истиче Филипсен.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи