Читај ми!

Из Русије без љубави, да ли су Американци слетели на Месец

Све напетији односи између Сједињених Америчких Држава и Русије могли би се наћи пред новим изазовом: испитивањем Русије да ли су Американци слетели на Месец.

Портпарол Истражног комитета при руској влади Владимир Маркин наводи да би таква истрага могла да открије нове увиде у историјска путовања у свемир, пише Известија, а преноси Вашингтон пост.

Према наводима Московског тајмса, Маркин би подржао истрагу која би се бавила нестанком оригиналних снимака са последњег слетања на Месец 1969. године, као и где се налази камење донето са Земљиног природног сателита током неколико мисија.

„Не тврдимо да нису летели (до Месеца) и направили филм о томе. Али, сви научни, или можда културни, артефакти су део заоставштине људске врсте и њихов нестанак је заједнички губитак. Истрага ће показати шта се догодило“, истакао је Маркин.

Међутим, Маркинове речи највероватније неће забринути Насине званичнике. Још 2009. године, представници Америчке агенције за истраживање свемира признали су да је због мера штедње обрисано 200.000 снимака, међу којима су били и оригинални видео-записи првог слетања на Месец, јавио је Ројтерс.

Наса је, ипак, успела да дође до копија снимака слетања захваљујући изворима попут архиве станице Си-Би-Ес њуз.

Са друге стране, Наса је истицала да су тло и камен са Месеца јединствени.

„Разликују се од било чега на Земљи у толико различитих аспеката“, нагласио је 2001. године Дејвид Мекеј, један од челника Насиног огранка „Џонсонов космички центар“, где се складишти највећи део материјала прибављеног на мисијама.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи