Читај ми!

Осам векова „Магна карте“

Велика Британија данас обележава 800 година од првог енглеског уставног документа.

Велика повеља слободе или „Магна карта“ (позната и као Магна карта либертатум) је енглески уставни документ из 1215. којим је ограничена моћ краља Јована без земље и осталих владара. Потписана је 15. јуна 1215. године у Ранимиду, западно од Лондона.

Велика повеља је настала као резултат неслагања између римског папе и краља Јована и његових барона у погледу краљевских права. Тражило се од краља да се одрекне одређених права и да поштује одређену законску процедуру као и да прихвати да краљева воља може бити ограничена законом.

„Магна карта“ је први корак дугог историјског процеса који је довео до владавине уставног закона, и до данашње владавине права (правне државе).

Национална библиотека је 2013. године најавила да ће за њену годишњицу 2015. током три дана изложити све првобитне примерке тог документа.

„Начињени су многи примерци и послати бискупима, а вероватно и судијама“ у целој Енглеској, рекла је Клер Бреј, главни кустос одељења средњевековних рукописа библиотеке и додала да само четири постоје и данас. Два примерка су у збирци британске „Националне библиотеке“, један у катедрали у Линколну, у централној Енглеској, и један у катедрали у Солсберију, на југозападу земље.

„Повеља је важила мање од 10 недеља“, рекла је Клер Бреј. „Барони, који су познавали краља Јована, поставили су клаузалу која га обавезује да каже да је неће поништавати. Готово прво што је учинио, било је да је послао некога у Рим папи Иноћентију III да затражи повлачење Магна карте“.

Папа је укинуо повељу, а Британија се вратила у грађански рат. Краљ Јован је умро наредне године, а на престолу оставио деветогодишњег сина, Хенрија III. Намесник који је управљао уместо младог Хенрија, вратио је Магна карту на снагу.

Иако су многе њене клаузуле касније занемарене, оборене или прерађене, тај документ је основа британског права, чији је утицај био од пресудног значаја за каснија документа, међу којима је и амерички устав.

„Магна карта“ је у 13. веку више пута поново издата и до данас постоји 17 примерака тих каснијих издања. Петнаест је у Великој Британији, једна у Парламенту Аустралије, а једна у Архиви САД.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи