Читај ми!

Научници се „вратили“ са Марса

Шесторо научника који су провели осам месеци у симулатору боравка на Марсу, изашли су у суботу из изолације. Посада је напустила симулатор, смештен на 2.400 метара висине, на падини хавајског вулкана Мауна Лоа, како би после 184 дана напокон удахнули свеж ваздух. Досад су излазили из симулатора само у астронаутским оделима.

Научници су учествовали у студији симулације мисије на Марс коју финансира Наса и која је имала за циљ проучавање понашања посаде као групе. Током целог „боравка“ на Црвеној планети били су надзирани камерама и уређајима за праћење телесних покрета.

„Место на ком је постављен симулатор и тишина која на њему влада подсећају на атмосферу у свемиру. Све што су научници могли да виде су поља и планине прекривене лавом“, изјавила је вођа студије Ким Бинстед са Хавајског Универзитета, преноси АП.

Праћење реакција чланова посаде за време боравка у изолацији, посебно њихових емоција, могло би да помогне научницима током будућих мисија да установе постојање депресије код астронаута или проблема у међусобној комуникацији.

„Астронаути су стоици и нерадо ће признати да постоји неки проблем. Ово је начин да научници на Земљи на време открију проблем, пре него што буде прекасно“, рекла је Бинстед.

Овако дуги боравак у скученом простору, у изолацији, представљао је изазов за шесточлану посаду која се ослобађала стреса гимнастичким вежбама и јогом. На располагању су имали и стазу за трчање и собни бицикл на соларну енергију.

„Када би дан био добар, онда је све било у реду, забавно. Али ако вам је дан био лош, тада би било неподношљиво, јер не можете да изађете и прошетате. Стално вас неко посматра“, испричала је једна од учесница експеримента, 27-годишња научница са Универзитета „Пердију".

Прву ствар коју су чланови посаде учинили по изласку из симулатора јесте да „нападну“ храну за којом су жудели током осам месеци изолације и замрзнутог пасуља, сочне лубенице, кувана јаја, брескве и кроасани.

Следећа ствар коју су себи обећали да ће учинити чим изађу јесте да оду на пливање, пошто је туширање у симулатору било ограничено на само шест минута недељно.

„Сама помисао да ћу заронити у воду и у њој остати колико хоћу, да ћу осетити сунце, чини ми се као нешто невероватно“, навела је Дан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи