Читај ми!

Румунски астронаут гостовао у Београдском планетаријуму

Синоћ су се у просторијама Београдског планетаријума окупили људи из целог света да заједно уче о тим небеским телима.

Уочи Дана астероида којим се обележава годишњица највећег удара астероида у скоријој историји, догађаја из 1908. године у Сибиру, у Београдском планетаријуму је у гостима био румунски астронаут Димитру Дорин Прунариу који је летео „Сојузом 40“ и у свемирској мисији 1981. године провео осам дана.

У просторијама Београдског планетаријума, Прунариу и Бранко Симоновић, из Астрономског удружења „Руђер Бошковић“ говорали су синоћ о дану астероида, који окупља људе из целог света да заједно уче о тим небеским телима.

„Питања која су покретала синоћну дебату била су шта су астероиди, колико често се дешавају удари и која је права опасност за човечанство, као и да ли постоје знаци упозорења које можемо добити ако је астероид усмерен ка насељеном месту на Земљи", наводи се у саопштењу.

Прунариу је специјални гост канала Дискавери, а посета је део активности којим тај ТВ канал обележава дан астероида у Средњој и Источној Европи, на Блиском истоку и у Африци.

Поред тога, покренуто је „Одбројавање до дана астероида“, програма који почиње 20. јуна и представља десетодневни увод у Дан астероида 30. јуна.

На дан астероида, канал Дискавери сајенс ће емитовати свој први режирани филм 51 степен северно, као и премијеру Мисије астероид, коју води режисер Дејвид Кроненберг.

Поводом Дана Астероида, канал Дискавери сајенс је покренуо такмичење за гледаоце, у којем се од њих тражи да постављају видео-снимке или фотографије где описују како би се заштитили од ударца астероида у Земљу.

Додатне информације о томе како се може учествовати у томе су на Фејсбук страници DCS (Аsteroid day).

Идеје учесника ће оценити група стручњака међу којима је рок легенда Брајан Меј из групе „Квин“, астронаут Расти Швајкарт, који је учествовао у свемирској мисији „Аполо 9“, као и режисер филма 51 степен северно, Григориј Рихтерс.

Победник такмичења ће освојити приватан обилазак највећег телескопа на свету, у месту Ла Палма у Шпанији, а имаће и прилику да се појави на каналу Дискавери сајенс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи