Читај ми!

„Славјана“ на београдским рекама

Београдским рекама од данас плови „Славјана“, верна реплика руског средњовековног брода. Крстарење том лађом, уз витешки перформанс, биће својеврсни спектакл за Београђане и туристе. „Славјана“ ће пловити свакога дана од 18, а викендом од 16 часова.

Направљен је у Русији, па кренуо на пут дуг 7.000 километара. Онда, баш као у бајци, прешао седам мора и осам држава и стигао у Београд, као дар руских витезова својим побратимима из витешког удружења „Свибор“.

„Пре 1.000 година, за време кнеза Владимира, овакви бродови су долазили из Русије у српске земље код српског кнеза Јована Владимира, који је заузврат њима слао иконописце и књигопреписиваче, појце, људе који су ширили православље, културу и писменост“, наводи Радивоје Радуловић из витешког удружења „Свибор“.

Пловидба бродом у којем има само 12 места биће својеврсно путовање у прошлост.

„То је онај део прошлости који је пријемчив, око које се више нико не спори, па позивам Београђане и госте да дођу. Карте се купују у нашем ТИЦ-у, можда ће се направити ред за пловидбу, али вреди чекати и ми смо чекали десет векова да овај брод поново уплови у Београд“, каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Крстарење „Славјаном“ траје сат и по. Обилазе се кула Гардош, Велико ратно острво, затим се иде до Куле Небојше и зидина Калемегдана. Брод је права атракција, па кад се он појави, са свих околних сплавова и марина шкљоцају фото-апарати.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи