Читај ми!

Белгијанци кују новчић од 2,5 евра!

Белгија је јуче почела ковање новчића у вредности од 2,5 евра поводом 200-годишњице Наполеоновог пораза код Ватерлоа.

Белгијанци кују новчић од 2,5 евра! Белгијанци кују новчић од 2,5 евра!

Француска се раније ове године побунила због планова Белгије да искује новчић од два евра у знак сећања на пораз француског цара и тријумф британских и пруских снага, оценивши да ће кованице изазвати тензије у периоду када је јединство Европе угрожено.

Белгија је морала да се реши око 180.000 новчића који су већ били исковани пре него што је Париз послао протестно писмо. Али Брисел је сада пронашао „рупу“ у закону која дозвољава да земље еврозоне унилатерално кују кованице које нису „округли број“ – у овом случају 2,5 евра.

Наполеон Бонапарта изгнан је пошто је претрпео пораз у бици код Ватерлоа, која се 18. јуна 1815. године одиграла у предграђу данашњег Брисела.

Белгијски министар финансија Јохан ван Овертвелт навео је да се кованице – којих ће бити 70.000 – не кују у инат Француској.

„Наш циљ није да оживимо старе чарке. У модерној Европи постоји многе важније ствари које треба решити. Али у скоријој историји није било битке која је толико важна као Ватерло нити неке која на сличан начин заокупља машту људи“, навео је.

Новчићи ће моћи да се користе у белгијским продавницама, али се очекује да ће већину покуповати колекционари. Кованице се продају у специјалним пластичним кесама по цени од шест евра и на њима је споменик који стоји на месту битке као и распоред војски.

У плану је и да се у промет пусти неколико хиљада сребрних новчића у вредности од 10 евра, али који ће се продавати за 40, пише АФП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи