Читај ми!

Окончано вештачење достојно серије „ЦСИ“

Након вештачења достојног серије „ЦСИ“ и осам година дуге рестаурације, музеј „Маурицхуис“ у Хагу потврдио је да је један од његових најистакнутијих експоната, слика „Саул и Давид“, заиста дело Рембранта ван Рајна.

Тиме је дефинитивно стављена тачка на вишегодишњу дебату о томе да ли слику јесте или није насликао славни холандски мајстор.

Истраживачи су користили најмодерније рендгенске технике како би продрли кроз неколико слојева боја нанетих приликом претходних растаурација и установили да су оригинални пигменти идентични онима које је Рембрант користио у свом атељеу у 17. веку.

Аутентичност слике, приказ библијске сцене у којој краљ Саул брише сузу крајичком завесе док Давид клечи пред њим држећи харфу, први пут је доведена у питање 60-их година прошлог века.

То што је постојала сумња да је Рембрант аутор слике не изненађује рестаураторе.

„Ранијим рестаурацијама је додато толико слојева боје да се заправо Рембрантова слика није ни видела“, изјавила је рестауторка Карол Поташ.

„Пошто смо скинули све те наслаге боја поново се може видети оригинал и сада више не постоји сумња“, навела је.

Брижно рестаурирана слика „Саул и Давид“ је централни експонат изложбе која ће бити отворена у четвртак, а на којој су приказани детаљи форензичких техника коришћених у решавању мистерије ко је аутор дела које хашки музеј поседује више од једног века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи