Читај ми!

Шта сви милионери имају заједничко

Томас Корли посветио је пет година проучавајући понашање и навике милионера и дошао до занимљивих закључака.

Банковни рачуни већине људи се, нажалост, никада неће приближити висини банковних рачуна милионера. Али, проучавање навика богаташа може бити изузетно корисно јер усвајањем њихових навика можда побољшамо своје навике. А тако и имовинско стање.

Зато је Томас Корли пет година проучавао навике 233 милионера који су сами стекли богатство и дошао до занимљивих открића. Скоро сваки милионер свој успех у животу дугује одређеним особинама и навикама које је научио од својих родитеља или неког ментора у своме животу.

Током година Корли је проучавао милионере и забележио 300 навика које су утицале на њихов живот, а ово је пет најчешћих које се код готово свих понављају а које су, чини се, најбољи пут до богатства.

1. Имају јасну визију живота

Око 64 одсто милионера који су учествовали у испитивању следило је свој животни сан. Сви истичу да пре него што су тај сан и остварили они су га врло јасно одредили. Први корак ка томе је да у 500 речи или мање опишете како бисте волели да ваш идеалан живот изгледа за 10, 15 или 20 година.

Укључујући и специфичне детаље о својој идеалној будућности – колико бисте волели да зарађујете, у каквом дому да живите, какав аутомобил да поседујете, колика уштеђевина би вас задовољила. Када сте то написали, направите тачно по тачкама листу ваших жеља за будућност.

Тек након што сте дефинисали своје жеље или снове, почиње процес постављања циљева. Наиме, 55 одсто милионера у овој студији поставило је циљеве према својим сновима. Пре тога важно је да одговорите на два питања: шта треба да урадим како би се сваки од снова остварио и да ли сам способан да то и урадим. Ако је одговор на друго питање потврдан, према Корлијевим речима, време је да кренете у реализацију.

2. Увек имају више извора прихода

Већина милионера не зависи само од једног извора зараде. Чак 65 одсто њих имају три или чак више извора зараде које су створили кроз године. То је изузетно важно јер у случају кризе, ако закаже један извор прихода, остали ће и даље осигуравати довољан новац.

Већина људи има само један извор зараде и у случају да га изгубе, то се изузетно одражава на њихов живот. На овај начин се осигуравате. Тај додатни извор зараде може бити било шта хонорарно  од давања инструкција, продавања накита, шетања љубимаца, цртања илустрација, писања стручних текстова.

3. Труде се да не губе време

Када говоримо о ризицима и губицима, већина нас помисли само на финанцијски губитак (новац, деонице, некеретнине). Финансијски ризик није највећи ризик који вам се може десити.

Наиме, новац или деонице у многим случајевима можете поновно да зарадите или купите. То није случај с временом. Када уложимо своје време у било шта, оно је у неповрат изгубљено. Иако сви верујемо да нам је дато обиље времена и често за нас оно нема неку вредност.

Тако расипамо огромну количину времена на активности као што су седење испред телевизора, на Фејсбуку и Јутјубу или излежавање у кревету.

Време треба паметно улагати у остваривање циљева, снова или неку другу важну сврху у животу. Када га прихватимо као највећи ризик, онда почнемо и паметно располагати њиме, јер смо свесни да га никада нећемо добити натраг.

Наиме, 67 одсто милионера у студији мање од један сат дневно проводи уз телевизор, 63 одсто троши мање од једног сата дневно на интернет. Остатак времена троше на остваривање снова, учење, вежбање, волонтирање, упознавање занимљивих људи.

4. Кроз живот имају бар једног важног ментора

Чак 93 одсто милионера који су учествовали у студији имали су ментора у животу и њему приписују своје богатство. Шездесет и осам одсто их је рекло да је менторство које су добили од других био пресудан фактор у постизању успеха.

Ментори немају само позитиван утицај на наш живот. Они активно доприносе нашем успеху јер нас уче шта треба да учинимо, деле с нама грешке и лекције кроз живот. Проналажење успешних ментора је врло битан корак у остваривању циљева.

Четири су типа успешних ментора с којима се сусрећемо током живота: родитељи, добри учитељи, пословни ментори и књиге. Родитељи су у већини случајева наши први ментори. И због тога је родитељство веома важно.

Добри учитељи такође могу уз родитеље на путу одрастања бити одлични ментори. Током стварања каријере, важно је имати успешног ментора који ће вас усмеравати и помоћи вам да напредујете и развијате се. Књиге такође могу бити добар извор учења, поготово оне од успешних људи. Око 59 одсто милионера чита биографије успешних људи.

5. Упорни су и никад не одустају од оног што су зацртали

Све милионере који су сами зарадили новац повезује упорност. Они никада не престају радити на свом сну. Радије ће пропасти на путу остварења своје идеје него од ње одустати.

Наиме, 27 одсто њих нису успели бар у једном послу којим су се бавили. Понекад ће вас најближи подстакнути, али чешће ће вам истицати препреке, грешке и пропусте на путу према успеху.

Несвесно ће вас покушати зауставити на том путу. Стога је често потребна надљудска истрајност да бисте успели. То је оно што чини успешне људе посебнима. Корли саветује да, ако желите да будете успешни у животу, морате истрајати упркос бројним препрекама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи