недеља, 07.06.2015, 09:53 -> 11:16
Свемирска кухиња: Како се хране астронаути
Италијанска астронауткиња Саманта Кристоферети донела је са собом еспресо апарат на Међународну космичку станицу. Пошто сада сви могу да уживају у доброј италијанској кафи, Саманта се, поред својих уобичајених обавеза, посветила и кувању.
Уколико се уопште спремање хране у свемиру може назвати кувањем, Саманта је дефинитивно шефица МКС. До сада је поставила неколико занимљивих тура по станици, укључујући и како спрема неке специјалитете.
Кристофорети учествује у мисији „Футура“, која треба да установи како се астронаути носе са дуготрајним боравком у бестежинском стању.
„Храна је веома важна ствар у свемиру, не само због своје основне функције да нам даје гориво, већ и психолошки. Зато је астронаутима дозвољено да понесу одређену количину 'бонус хране' која их подсећа на дом“, каже Саманта.
Неки од њених рецепата укључују тортиље са црвеним пиринчем, пилетином, грашком и шампињонима.
Још нешто. Главни састојак је тортиља. Она је и импровизована радна површина и ствар која везује све састојке. Најважнија одлика је што се не мрви, јер би ситне мрвице од хлеба представљале велику опасност за инструменте, а самим тим и људе на МКС.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар