Читај ми!

Археолошко благо Пирота први пут на једном месту!

Пиротски музеј Понишавља домаћин је 38. Скупштине Српског археолошког друштва. Тим поводом, музеј је отворио и сталну археолошку поставку. Археолошко благо југоисточне Србије, први пут је доступно јавности.

Рељеф трачког коњаника, фигура ковача из Враништа, римске иконе и бројни други археолошки артефакти, напокон су угледали светлост дана. Археолошко благо, од млађег каменог доба до 19. века, пронађено на територији Пирота, први пут је сакупљено и презентовано на једном месту.

„Наш материјал је јако битан и што се тиче стручне јавности, јер повезује велике области на централном Балкану. Надам се да ће, поред тога што ће изазвати интересовање стручне јавности, бити значајан и као туристички потенцијал“, наводи Предраг Пејић, археолог музеја Понишавља.

Највише експоната откривено је приликом радова на изградњи ауто-пута на источном краку Кородора 10.

„Ја се надам да ћемо наићи на велики број археолошких експоната из различитих периода. Од прошле године имамо велики број експоната који се налазе на заштити, односно конзервацији“, каже археолог Зоран Митић.

У географском смислу Пирот је мали град, али стручњаци Српског археолошког друштва сматрају да је пиротски крај изузетно значајан за културу и археологију Србије.

„Зато и јесте веома значајно што је отворена стална поставка музеја Понишавља, зато што ради на популаризацији културне и археолошке баштине пред грађанством“, истиче археолог Драгана Антоновић.

Стална археолошка поставка пиротског музеја Понишавља налази се у комплексу средњевековне тврђаве Кале. Уређење овог простора финансирали су локална самоуправа и Министарство културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи