Читај ми!

Самит Г7 у луксузном дворцу са нацистичком прошлошћу

Дворац Елмау, луксузан и миран хотел у баварским Алпима, биће у недељу и понедељак домаћин самита шефова држава и влада Групе седам најразвијенијих земаља, Г7, због чега је здање с нацистичком прошлошћу претворено у високобезбедносну зону.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изабрала је дворац с пет звездица који пружа леп поглед према аустријској граници, како би самит био опуштен упркос најављеним протестима.

„Желимо да покажемо нашим гостима леп део Немачке и да се у таквој атмосфери одржи самит“, рекла је Ангела Меркел и додала да избор тог здања представља и пример суочавања Немачке с нацистичком прошлошћу.

Дворац Елмау, који се налази на 1.200 метара надморске висине у општини Крин, изградио је 1914. године немачки филозоф и протестантски теолог Јонахес Милер.

Под Трећим рајхом био је истовремено присталица Адолфа Хитлера, али касније велики противник његове расне и антисемитске политике коју је сматрао „срамотом Немачке“.

Та велика кућа постала је од 1942. године одмаралиште за војнике Вермахта. После пада Рајха, дворац су запленили Американци и тада је служио као војна болница, потом као уточиште за преживеле Холокауста. 

Од 1990. године, дворац је домаћин разним међународним форумима. Идиличан комплекс, који има 123 собе и апартмане, базене, салоне с камином, биће место у којем ће лидери Г7 два дана бити потпуно изоловани од спољашњег света.

Хеликоптери ће госте превозити директно до имања дворца који на два дана постаје „забрањена зона“. Та зона се простире на неколико километара и око ње ће се налазити појачано полицијско обезбеђење.

Тамошњи медији пренели су да ће самит Немачку коштати 130 милиона евра, а неки од њих наводе да ће бити распоређено до 25.000 полицајаца. Једна од главних тема самита биће улога Русије у недавној ескалацији тензија у источној Украјини.

Г7 чине: Велика Британија, Француска, Канада, Немачка, Италија, Јапан и САД.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи