Читај ми!

Тајни радиоактивни експеримент који је загадио Вашингтон

Физичари који су развили атомску бомбу радили су у Лос Аламосу у Њу Мексику, али људи који су обављали прљави посао њихове производње радили су у Ханфорду у Вашингтону. Током Хладног рата, Ханфорд је производио плутонијум за амерички нуклеарни арсенал. Успут, ту су такође експериментисали са радијацијом.

Данас је Ханфорд најконтаминираније место у САД, а последњих година, прилично неуспешно, улажу се напори у чишћење. Радиоактивни материјал и даље цури у земљу.

Иако је Ханфорд рутински испуштао мале дозе радиоактивног материјала у ваздух, највећа штета начињена је 1949. године у великом испуштању названом „Грин ран“.

То је било шифровано име тајног експеримента у Ханфорду приликом ког је ослобођена највећа појединачна доза радиоактивног јода-131. У ноћи 2. децембра 1949. године, научници су, по налогу војске, испустили 7.000 до 12.000 кирија јода-131 у ваздух, а одатле се распршио у пречнику од 320 километара.

Примера ради, у инциденту на острву Три миље, у ваздух је ослобођено 15 до 24 кирија јода, а током катастрофе у Чернобиљу испуштено је од 35 до 49 милиона кирија.

„Грин ран“ остао је тајна све до осамдесетих, а о њему се сазнало тек након усвајања Закона од слободи информација. Поједини војни детаљи још су поверљиви.

Више од пола века „Грин ран“ је у средишту многих теорија завере и контроверзи, посебно међу становницима који су живели близу Ханфорда.

Када је постројење почело да ради 1943. године, почела је производња плутонијума за бомбе. Из реактора је направљена прва бомба која је детонирана, као и „Дебељко“ бачен на Нагасаки.

Девет реактора је за све време рада произвело плутонијума за 60.000 бомби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи