Откривен прави Шекспиров лик

Четири века стара књига о ботаници могла би да садржи једини познати Шекспиров портрет начињен за живота, тврди један британски стручњак.

Како преноси Би-Би-Си, ботаничар и историчар Марк Грифитс успео је да идентификује британског барда у једној од илустрација књиге из 16. века, преноси Танјуг.

„Овако је Шекспир изгледао, нацртан за живота, када је био у пуној снази“, рекао је Грифитс, чије је откриће објављено у магазину Country Life.

Према речима уредника часописа, Марка Хеџиза, реч је о „књижевном открићу века“. Навео је да је то „једини познати, веродостојни портрет највећег светског писца свог времена“.

Гравура приказује Вилијама Шекспира у 33. години, у време када је тек написао Сан летње ноћи и припремао се да започне Хамлета, објаснио је Хеџиз. „Био је згодан, попут неке данашње филмске звезде.“

Марк Грифитс је испричао да је до открића илустрације дошао док је истраживао биографију енглеског хербалисте Џона Џерарда (1545-1612), аутора Опште историје биљака.

Ова књига од 1.484 стране, објављена 1598. године, описана је као најопсежније дело о биљкама које је икада издато у Енглеској.

Грифитс је рекао да је сачувано свега 10 копија првог издања књиге која на почетку садржи илустрацију Вилијама Роџерса.

Марк Грифитс је навео да се гравура састоји од четири фигуре, за које се претпостављало да су имагинарне, али да је он успео да помоћу „шифри“ сакривених у декоративним елементима, попут хералдских мотива, открије њихов „прави идентитет“.

Реч је о самом аутору књиге Џону Џерару, холандском ботаничару Ремберту Додунсу и лорду Барглију, шефу трезора краљице Елизабете Прве.

Четврта фигура држи цвет коцкавице и клип кукуруза, биљке које, према Грифитсу, указују на Шекспирову поему Венера и Адонис и комад Тит Андроник.

Испод овог брадатог лика, овенчаним ловоровим венцем, био је један од довитљивих ребуса, какве је елизабетанска аристократија волела да користи, чијим је дешифровањем потврђен Шекспиров идентитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи