Читај ми!

Угинуо Ангалифу, бели носорози на рубу изумирања

Смрћу Ангалифуа, 44-годишњег мужјака северног белог носорога, у зоолошком сафари парку у Сан Дијегу остало је још само пет ових величанствених животиња на свету. Конзервационисти су се надали да ће се Ангалифу парити са женком Нолом, али њихови покушаји били су без успеха.

Управа парка саопштила је да је смрт Ангалифуа огроман губитак. „Не само због тога што смо га волели већ зато што његова смрт приближава ову дивну врсту корак ближе изумирању", рекао је Ренди Ричес.

Осим Ноле у Сан Дијегу, на свету је остало још само четири северна бела носорога. Три у резервату у Кенији и један у зоолошком врту у Чешкој. Прошле недеље, власти у кенијском резервату најавиле су да њихов мужјак и две женке не желе да се паре природним путем, па ће морати да пробају вештачком оплодњом.

Од 1960. године северни бели бели носорози су стављени на листу изузетно угрожених животиња, а тада их је било око 2.000 у јужној и централној Африци, али су ловокрадице у наредних две деценије потпуно опустошиле њихову популацију.

До 1984. године остало је само 15 јединки. У традиционалној азијској медицини сматра се да рогови ових животиња имају исцелитељске моћи, што ствара огромну потражњу за њима и подиже цену на црном тржишту.

Раније током године, званичници Јужноафричке републике саопштили су да је више од 1.000 носорога убијено, скоро два пута више него прошле године.

Упркос томе што будућност северних белих носорога није светла, повода за наду има. Слично као и свој северни рођаци, јужни бели носорози су били на рубу изумирања у 19. веку, док мала популација није откривена у Јужној Африци.

Огромни напори су отада уложени и њихова популација се повратила, а сада има око 20.000 јединки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару