Читај ми!

Отишла да сними филм, а удала се...

Британска редитељка Сара Бегум одлучила је да дâ отказ на послу у Лондону и посвети се изучавању Хураони племена у Амазону. Да би задобила њихово поверење, морала је и да се уда за једног члана племена.

Упркос историјским тензијама, када је педесетих година пет америчких мисионара убијено зато што су покушали да се инфилтирају у племе, Бегум није имала никаквих проблема и дочекана је „раширених руку“.

Бегум је научила да тка травке, лови са пиштаљком, а удала се и за 50-годишњег племенског ратника по имену Гинкто, како би у потпуности задобила њихово поверење и снимила све племенске обичаје.

То је био и симболичан гест за ширење молбе племена за помоћ у борби против нафтних компанија. То није правно обавезујући брак.

„Изабрале су ме старешине и нисам имала појма шта ће ми се догодити. Позвали су ме у колибу и сви су били голи. Рекли су како ми праве традиционалну одећу од биљних влакана која се носи око струка. Помислила сам како не могу бити гола јер се све снима, чак сам помислила да побегнем, али хтела сам у потпуности разумети њихову традицију. Једна жена ми је скинула доњи веш и тако је све почело. Старије вође су певале, а жене правиле њихово традиционално пиће“, објаснила је Бегум.

Направили су јој и круну од перја макао папагаја. Добила је име Имака и брак је направљен као част због изградње поверења с племеном. Бегум се удала за најпопуларнијег мушкарца у племену.

Споразумевала се с њима захваљујући ретким појединцима који су знали мало шпанског језика. Снимање документарца Бегум је финансирала властитим новцем, односно уштеђевином.

Хуароани племе живи на најбогатијим нафтним резервама и активисти кажу да је спољна инвазија повећала напетост у земљи предака. Постоје и минералне резерве испод прашума које су мета илегалних дрвосеча. Такође, неколико путева је изграђено на територији овог племена.

Припадници племена Хуароани тврде како више не могу да производе храну у долини река, јер се плаше загађености.

Бегум је остала у контакту с члановима племена преко мејла и Фејсбука који они користе када дођу у оближњи град.

„Волела бих да се вратим“, изјавила је Бегум која је због својих вишеструко награђиваних документараца прозвана британском краљицом Амазона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару