Читај ми!

Видовњаци – лек против економске кризе?

Овогодишњи Међународни сајам магије у Барселони посетило је много више људи него ранијих година, чак 50.000, саопштено је данас у Мадриду, а аналитичари сматрају да грађани све више прибегавају магији и езотеризму као „решењу или леку против економске кризе“.

Најпознатији стручњак за тарот у Барселони, Марија дел Мар Тор, изјавила је да од светске економске кризе 2008. године има све више муштерија, упркос сада видљивим и бољим макроекономским показатељима.

Према њеним речима, створила се „емоционална зависност“ према томе и због тога људи више не могу сами да доносе одлуке без претходне консултације с видовњацима.

„Људи су дезоријентисани и углавном траже савете како да иду даље у животу. Понекад имам утисак да сам неки менаџер или саветник за запошљавање, а не обична гатара. Често ме питају о послу или бизнису, а мање о љубави“, рекла је Марија.

Један кабинет психолога у Мадриду сматра да је тај феномен одласка код видовњака све већи од почетка економске кризе и да грађани постају „зависници од езотеризма“.

„Људи више не верују једни другима. Користе видовњаке како би пронашли брза решења, јер им они говоре оно што желе да чују“, каже психолог Белен Санчес.

Успех видовњака се види и на шпанској телевизији, где се често увече емитују емисије о езотеризму, тароту и хиромантији (гледање у длан).

Психолог Хосе Елијас сматра да је успех видовитости у Шпанији повезан и с католичанством, „који носи одређену дозу фатализма, али је ту и диктатура Франсиска Франка (1939–1975)“.

„Франко није грађанима улио осећај да се боре и личног достигнућа. Психотерапија је својствена демократском друштву, а диктатура не подстиче људе на лични развој“, оценио је Елијас.

Директор сајма Себастијан Арбо је са своје стране бранио своје видовњаке оцењујући да добро утичу на пословни свет и навео пример решавање проблема у једној апотеци.

„Благајна једне апотеке се налазила на лошим електромагнетним пољима. Помоћу вештине фенг шуи, благајна је померена и сада је све у реду“, рекао је Арбо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару