Читај ми!

Клавир из „Казабланке“ продат за 3,41 милион долара

На аукцији у Њујорку, добро познати клавир из „Казабланке“, продат за 3,41 милион долара у брзом надметању и препуној сали. Наранџасти клавир са мароканским мотивима био је главни експонат понуђен у аукцијској кући „Бонамс“ међу 200 предмета из златног доба Холивуда, укључујући 30 везаних за „Казабланку“.

На продаји су биле и хаљине Грејс Кели, Мерлин Монро, Џуди Гарланд или Рите Хејворт, прслук од одела Кларка Гејбла из филма Прохујало с вихором, костим лава из Чаробњака из Оза (1939) од правог крзна који је за два минута продат за 3,07 милиона долара.

Такође су понуђени десетине плаката, фотографија или потписаних сценарија. Продаја клавира из Казабланке почела је од 1,6 милиона долара и после три минута завршила на 3,41 милиона долара.

Тај клавир је свеприсутан у филму из 1942. године са Хемфријем Богартом и Ингрид Бергман у главним улогама.

У том филму Сем, кога игра Дули Вилсон на клавиру свира As Time Goes By када га позове Илса Лунд, лик који игра Ингрид Бергман да то свира.

Поклопац клавира је адаптиран за радњу филма, тако да има скровиште у којем су у филму биле скриване пропуснице за бекство Виктора Ласла и његове супруге Илси Лунд.

Клавир је вероватно произведен 1927. године, имао је само 58 дирки, 30 мање него класични клавир. Био је власништво једног зубара из Лос Анђелеса од 1980-их и први пут је понуђен на аукцији, са припадајућом столицом, и чак једном осушеном ззвакаћом гумом на диркама.

Казабланка, филм чија се радња одвија у време Другог светског рата, у истоименом мароканском граду, 1944. године добио је Оскара за најбољи филм. По Америчком институту за филм, то је трећи најбољи амерички филм свих времена, после Грађанина Кејна и Кума.

Сувенири из тог филма изазвали су велико интересовање на јучерашњој аукцији. Тако је продат први сценарио под насловом Цео свет долази код Рика, за 106.250 долара, а био је процењен на између 40.000 и 60.000 долара.

Продата су и улазна врата Риковог кафеа, централног за радњу филма, и то за 115.000 долара. Измењен сценарио филма отишао је за 68.500 долара, а пасош Ингрид Бергман из филма за 35.000 долара. Чувене пропуснице, процењене на између 100.000 и 150.000 долара продате су за 118.750, а једна обична столица из Риковог кафеа нашла је купца за 5.000 долара.

Тоалете звезда такође су побудиле велико интересовање, хаљина коју је носила Џуди Гарланд у филму Easter Parade из 1948. године продата је за 11.875 долара, хаљина Рите Хејворт из филма The Loves of Carmen исто из 1948. за 6.000 долара, али хаљина коју је носила Грејс Кели у Могамбу није нашла купца по затраженој цени од бар 15.000 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару