Читај ми!

„Штука“ на дну Јадрана!

Код острва Жирје откривен је италијански бомбардер срушен у Другом светском рату. Научници тврде да је авион "Junkers JU-87", такозвана „штука“, добро очуван и истичу да у свету постоје само два примерка те летелице.

Рониоци и археолози су кренули да истражују приче мештана острва Жирје, да се наводно у дубинама Јадрана скрива „благо“ из Другог светског рата, пише портал 24 сата хр. Били су одушевљени када су пронашли бомбардер "Junkers JU-87".

„Авион нема мотор, јер се највероватније откинуо при удару у воду. Осим тога, све је у реду и у добром стању. Чак је био ослоњен на точкове, као да је глатко слетео на морско дно“, каже вођа истраживања и шеф катедре за подводну археологију Универзитета у Загребу Игор Михољек.

„Штука“, како називају ову летилицу, оборена је 1941. године, док је бомбардовала бродове Краљевине Југославије, који су били усидрени десет километара од Шибеника.

Тада су две „штуке“ погођене, једна од њих се срушила, а друга је због оштећења слетела на морску површину.

Остала је скривена до данашњих дана. Овај вредни археолошки налаз пронашли су рониоци Хрватског рестаураторског завода и ронилачког клуба ЗГ–СУБ из Загреба.

„Проверавали смо неколико позиција на које су нам скренули пажњу жирјенски рибари. На велико изненађење ронилаца, с јужне стране острва открили смо авион“, објаснио је Михољек.

Вредност овог проналаска још је већа, јер су од 5.709 произведених сачувана тек два оваква авиона у музејима у Лондону и Чикагу.

Још се не зна хоће ли бомбардер бити извучен из мора и рестауриран, или ће га оставити да почива на дну.

Ово је тек други авион у хрватском делу Јадранског мора, који је пронађен читав. Пре 16 година код Виса је откривен амерички Б-17.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару