Читај ми!

Нестали оригинал Моцартове сонате откривен у Будимпешти

Оригинални рукопис једног од најчувенијих дела Волфганга Амадеуса Моцарта, „Соната у А дуру“, сматран изгубљењим више од два века, откривен је у бибилиотеци „Сечењи“ у Будимпешти, а то откриће обрадовало је бројне љубитеље композитора и класичне музике.

Историчар музике Адам Босе проналазак донедавно изгубљеног рукописа Моцартовог дела оцењује као велико откриће, преноси Бета.

„Веома је ретко да рукопис Моцарта тако изненада искрсне. Поготово кад је у питању Соната у А дуру, за коју није познато да има иједну комплетну верзију“, рекао је Босе.

Четири странице нотног записа, чију аутентичност су потврдили стучњаци, сада ће моћи да комплетирају оригинал с једином до сада познатом оригиналном страницом, трећег и последњег става, чуваном у Моцартовом музеју у Салцбургу, родном граду композитора.

Соната за клавир у А дуру (КВ 331) компонована око 1783. године једно је од најчувенијих Моцартових (1756-1791) дела, пре свега захваљујући својој завршиници - Турском маршу.

Оригинал те композиције вероватно би још дуго био скривен од колекционара, да није било педантности 42-годишњег шефа музичког одељења библиотеке „Сечењи“ у Будимпешти Балаша Микусија, чији је задатак био сређивање несортираног инвентара те установе.

„Када сам нашао рукопис, личио ми је на 'моцартовски'. Читајући ноте, срце је нагло почело да ми лупа када сам схватио да је реч о чувеној Сонати у А дуру“, објаснио је стручњак и додао да међу страницама инвентара „заправо и није тражио Моцарта, већ да га је нашао случајно“.

Како је рукопис доспео у инвентар библиотеке „Сечењи“ и даље је мистерија, а није познато ни зашто је пета, последња страница сонате одвојена од осталог нотног записа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару