Читај ми!

Индија „ушла у срж“ Марса!

Прва фотографија Марса, коју је поставила Индијска свемирска агенција сведочи да је Индија постигла историјски успех у првој мисији ка Црвеној планети.

Индијска свемирска летелица стигла је до Марса и ушла у његову орбиту након десетомесечног путовања.

Похвале стижу са свих страна, а Индијска свемирска агенција је поставила историјску фотографију Марса, коју је начинила „Мангалајан“ свемирска сонда.

Иако фотографија својим квалитетом не може да се пореди са онима које је послао Насин ровер „Кјуриосити“, она је и даље импресивна уколико се у обзир узму ограничени ресурси којима је агенција располагала, пише Дејли мејл.

Индија је са свега 74 милиона долара успела да спроведе овај пројекат и из првог покушаја пошаље свемирску летелицу уорбиту Марса. Индијска свемирска организација саградила је „Мангалајан“ сонду користећи локалне технологије и ресурсе уместо пребацивања производње у неку другу земљу, или куповине скупих иностраних компоненти.

Гледали су да ствари буду лагане. „Мангалајан“ је тежак 1,337 тона, што је дупло лакше од Насиног сателита „Мавен“, који је до Марса стигао неколико дана раније.

Агенција је такође направила само један физички модел летелице, што је знатно смањило цену пројекта.

Лакше свемирске летелице су јефтиније за производњу, али то значи и да су у стању да са собом носе мање инструмената, што ограничава њихове научне и истраживачке капацитете.„Мангалајан“ неће слетати на површину Марса и самим тим му није потребна додатна заштитна опрема за слетање, што додатно чини летелицу лакшом.

Уместо слетања, „Мангалајан“ ће орбитирати изнад површине Марса и проучавати нивое метана у атмосфери.

Поред тога што је Индија постала прва азијска земља која је досегла Марс, она је такође ушла у историју као прва нација која је успешно лансирала мисију на Марс из првог покушаја.

А како би смањили трошкове, инжењери свемирске агенције су моделовали летелицу искључиво помоћу компјутерског софтвера уместо прављењем физичких прототипова.

Представници агенције такође су изјавили да је сонда послала још фотографија, као и да сонда ради без икаквих проблема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару