Читај ми!

Откриће деценије или превара?

Глава праисторијске звери – камен или закопани препарирани крокодил? Фотографија коју је у Сибиру начинио риболовац изазвала велике полемике.

Налетео је својим чамцем на нешто. У првом тренутку је мислио да је у питању велики камен.

Међутим, када се пецарош Олег Јушков загледао у препреку која је штрчала из реке Рута-ру, на сибирском полуострву Јаман, схватио је да обликом сувише подсећа на главу крокодила и да то не може бити „само нека стена“!

Он је, с обзиром на величину, убеђен да је реч о диносаурусу.

Мишљења стручњака су подељена – једни сматрају да је то значајно откриће, док су други убеђени да је све то „сувише добро да би било истинито“, пише Сајбиријан тајмс (Siberian Times).

Углавном, Јевгениј Свитов, председник удружења риболоваца "Wild North Fishing Club, објашњава да су након овог открића њиховог члана Јушкова, фотографију „камена“ имејлом проследили Зоолошком музеју Института за екологију биљака и животиња у Јекатеринбургу.

Одговор који је стигао био је занимљив – стручњаци са института верују да фосилни остаци припадају гуштеру који је ту живео пре око 150 милиона година. Наравно, прво морају бити прегледани да би се тачно утврдила њихова старост.

Павел Косинцев, директор института, наглашава да то није прво откриће фосила у региону, али да је прво документовано!

Такође, верује да је откриће значајно и да ће успети да извуку остатке пре него што их река однесе.

Многима се „чини“ да је то мезосаурус, само што је та животиња издужене главе са великим бројем оштрих зуба, живела на Земљи пре око 270 до 299 милиона година.

Један од оних који сумњичаво врти главом је и професор Палмер из британског Удружења палеонтолога. „Да је оригинално и старо, не би било у тако добром стању на какво слике указују. Верујем да је у питању корито реке 'обрађено' ерозијом“, рекао је Палмер за Мејл онлајн.

„Пре верујем да је неко закопао препарираног крокодила, можда и великог, само да би извршио некакву превару.“

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару