Читај ми!

Европски прописи по рецепту монтипајтоноваца

Многи противници ЕУ истичу гломазну бирократију као највећи проблем, а последњи у низу „генијалних потеза“ је, како кажу, нова акција са циљем „спречавања незгода на радном месту услед проклизавања и спотицања“, преноси „Слободна Далмација“.

Службени назив акције је „Превенција падова на истом нивоу и безбедно одржавање реда и чистоће радног места“. Не, није у питању скеч монтипајтоноваца Џона Клиза, Мајкла Пејлина и Терија Гилијама, већ иза ње стоји Одбор виших инспектора рада, који сарађује са Европском комисијом.

У Хрватској акцију спроводи Министарство рада, које ће морати да послуша и спроведе план Радне групе и Европске агенције за безбеднот и здравље на раду.

Кампања ће се спроводити ове и следеће године, а спрема се интерактивни образовни софтвер, који приказује ситуације у којима може да настане опасност од оклизнућа и спотицања. Осим тога, прави се и рекламни постер, календар за 2015. годину и анимирани спот.

Да се у ЕУ баш о свему брине најбоље сведочи чињеница да се води детаљна статистика и праве графикони да би се утврдило у којим земљама има највише случајева оклизнућа и спотицања.

Тако је у Хрватској и Финској (где нико није пријављен да је пао) забележено најмање оваквих случајева у ЕУ, а најнеспретнији су Британци и Французи. Хрвати пак предњаче у падовима са висине.

Према подацима Евростата из 2005. године, спотицања и оклизнућа чине 14 одсто свих незгода које су изазвале изостанак радника с посла дуже од три радна дана. Пет година касније, број се попео на 15 одсто, па су у Бриселу одлучили да је време да се нешто предузме, пише Слободна Далмација.

Прво је постигнут консензус око дефиниције незгоде: „Опасност од оклизнућа због изненадног смањења приањања ђона обуће на подлогу по којој се особа креће. У том случају ноге почињу да се крећу брже од горњег дела тела. Најчешћи узроци су клизави подови и неодговарајућа обућа", наводи се у Програму спровођења кампање у Хрватској.

С друге стране, „спотицање настаје због судара ноге у кретању са неком препреком, док се горњи део тела по инерцији креће напред".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару