Читај ми!

Мозак у сну доноси одлуке

Ново истраживање француских научника показује да људски мозак у току сна, ради много више него што се мислило. Студија указује да можемо да препознамо и категоришемо речи док спавамо.

Научници су успели да докажу да је мозак у току сна много активнији него што се мислило.

„Доказали смо да је мозак док спавамо много активнији него што се веровало“, каже коауторка студије и когнитивни неуронаучник из Париза Сид Кудер, пише Хафингтон пост.

„Далеко смо од падања у чистилиште када заспимо, јер делови нашег мозга рутински процесуирају шта се дешава око нас и реагују на важне ствари“, објашњава Кудерова.

У својој студији, истраживачи су користили електроенцефалограм (ЕЕГ) како би снимили активности мозга 18 мушкараца и жена, који су довршавали задатак класификације речи.

Задатак је подразумевао слушање изговорених речи, а потом притискање дугмета коришћењем десне или леве руке - животиња (десна рука), а објекат (лева рука).

Истраживачи су потом ставили сваког од испитаника у мрачну собу како би завршили тест када одлутају и упадну у сан, а потом су снимили њихове активности мозга.

Као када су били будни, помало сабласно, људи су класификовали тачно речи и док су спавали.

Иста активност мозга дешавала се у будном и несвесном стању, иако рука физички није померана у сну.

Једина разликa је у томе што им је док су спавали било потребно два до три пута дуже времена, да одлуче у коју категорију спада реч, док су спавали.

„Показали смо да док спавамо можемо чинити скоро све - од доношења одлука до припремања реакције“, наводи Кудер.

„Ова студија објашњава неке свакодневне животне ствари и искуства као што је осетљивост на то када неко позива наше име у сну, или реакција на посебан звук, аларм у поређењу на такође гласне али небитне звукове“, додаје Кудер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару