Читај ми!

Авганистан „лежи“ на билионима!

Научници са Америчког геолошког института су испитујући авганистанске минералне сировине закључили да се Авганистан налази на једном од најбогатијих лежишта ретких минерала, вредном готово билион долара. Мапирано је најмање 24 рудника.

Упркос томе што је једна од најсиромашнијих држава на свету, Авганистан се налази на једном од најбогатијих лежишта ретких минерала, вредном готово билион долара, тврде амерички научници, пише портал Фокс њуз.

Авганистан, величине приближно као Тексас, крцат је минералима који су се ту наталожили након силовите колизије Индијског потконтинента са Азијом.

Амерички геолошки институт почео је с испитивањима авганистанских минералних сировина након што су 2004. године Американци, удружени са снагама других земаља, скинули Талибане с власти.

Испоставило се да је особље Авганистанског геолошког института задржало совјетске геолошке карте и извештаје старе више од 50 година, који указују на геолошке златне руднике.

У 2006. години амерички научници извели су ваздушне мисије како би спровели магнетна, гравитациона и хиперспектрална испитивања широм Авганистана.

Магнетним испитивањима трагали су за гвожђем до дубине од 10 километара испод површине, док су гравитационим испитивањима покушали да идентификују седиментне базене потенцијално богате нафтом и плином.

Хиперспектралним испитивањима пратили су одбијање светлости од стена, како би идентификовали светлосне потписе који су јединствени за сваки поједини минерал. Више од 70 одсто земље мапирано је у само два месеца.

Испитивања су потврдила све главне совјетске налазе. Процењује се да Авганистан има 60 милиона тона бакра, 2,2 милијарде тона гвоздене руде, 1,4 милиона тона ретких елемената попут лантана, церијума, неодимијума, као и жиле алуминијума, злата, сребра, цинка, живе и литијума.

Само налазиште карбонитита у авганистанској покрајини Хелманд, на пример, вредно је 89 милијарди долара.

„Авганистан је земља која има огромно богатство у минералним ресурсима“, каже Џек Медлин, геолог и први човек авганистанског пројекта на Америчком геолошком институту.

„Идентификовали смо потенцијал за најмање 24 врхунска налазишта минерала“, истиче Медлин.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару