Читај ми!

Џорџ Вашингтон иде на „фејслифтинг“

Један од најпознатијих портрета Џорџа Вашингтона, стар готово 220 година и који годишње види милион људи, биће ускоро подвргнут стручним анализама и првој већој рестаурацији у последњих неколико деценија.

Национална галерија портрета, у склопу Mузеја „Смитсонијан“, планира конзервацију и дигиталну анализу слике "Lansdowne", портрета првог америчког председника који је 1796. године насликао Гилберт Стјуарт, изјавили су званичници музеја за АП.

Рад на рестаурацији би требало да започне 2016. када ће са слике бити скинут пожутели лак како би се јасније виделе оригиналне боје и детаљи на платну.

Конзерватори ће први пут користити дигитални рендген и инфрацрвени скенер како би анализирали Стјуартову слику и завирили испод површинског слоја боје.

„Желимо да сачувамо слику за будуће нараштаје, а у овом тренутку јој је неопходно посветити извесну пажњу“, рекао је главни кустос Брендон Брејм Форчун.

Рестаурација слике, која ће трајати 18 месеци, део је великог пројекта обнове Националне галерије портрета која чува портрете свих америчких председника.

Циљ је да се посетиоцима пружи више информација о достигнућима и изазовима сваког америчког председника понаособ, објаснила је директорка музеја Ким Саџет, додавши да ће цео подухват бити завршен до 2018. за 50. годишњицу музеја.

Спасла ју је прва дама

Слику "Lansdowne", једно од главних експоната музеја „Смитсонијан“ од 1968, сваке године види близу милион посетилаца.

За свој први портрет целе фигуре, Вашингтон је позирао у црном сомотском оделу, званичној одори коју је носио приликом обраћања јавности као председник. На претходним портретима је био представљен као војник или краљ.

Назив "Lansdowne" слика дугује чињеници да је била рађена за британског маркиза Ленсдауна, који је стао на страну колониста у америчком рату за независност.

Стјуарт је направио три реплике слике, од којих се једна налази у Белој кући. Чувена је по томе што ју је Доли Медисон, супруга четвртог америчког председника Џејмса Медисона, спасла када су Британци пре 200 година спалили Белу кућу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару