понедељак, 08.09.2014, 16:33 -> 16:57
Зашто пасуљ ствара гасове
Зрна пасуља... Не само што су укусна, већ су и веома здрава и хранљива. Наравно, познато је да имају и пратећи звучни ефекат који није баш пожељан. Зашто често црвенимо у друштву показује занимљива и образовна илустрација за онлајн издање магазина "Men's Health".
Пасуљ је богат протеинима, антиоксидансима, влакнима, као и пробиотицима познатим као олигосахариди. Процес варења почиње у устима где га зуби уситњавају чиме се олакшава даљи процес.
Зубима обрађена зрна пасуља кроз једњак доспевају у желудац, где ензим познат као пепсин разлаже протеине.
У танком цреву остали ензими се уливају и даље разлажу преостале угљене хидрате, протеине и масти, како би могли да се даље апсорбују у крв.
Али, већ поменути олигосахариди не могу да буду сварени, јер људски организам не производи ензиме потребне за њихово разлагање, а и превелики су да би се апсорбовали у крв.
Зато олигосахариди настављају пут у дебело црево, где се милијарде добрих бактерија хране њима и кроз процес ферментације их претварају у кратколанчане масне киселине које могу да се користе као гориво.
Међутим, ферментацијом се ствара гас као нуспроизвод. Део се апсорбује кроз дебело црево у крв, а за највећи део постоји само један излаз, који није пожељан и често уме да буде непријатан.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар