Читај ми!

Симбол Америчке револуције поново плови

Реплика чувене француске фрегате „Хермиона“, која је 1780. године превезла генерала Лафајета у Бостон како би помогао у америчком рату за независност, кренула је на прву пловидбу. У изградњи брода, која је започета пре 17 година, учествовале су занатлије и мајстори из читаве Европе.

Хиљаде људи окупило се у луци у Рошфору на западној обали Француске, где је и оригинална „Хермиона“ направљена, како би испратили реплику на неколико недеља дугу пробну вожњу по Атланском океану.

Група ентузијаста започела је пројекат 1997. године са жељом да направи реплику чувеног брода са три јарбола користећи материјале и технике бродоградње из 18. века, што је приличан подухват када се узме у обзир да је фрегата дугачка 65 и висока 47 метара.

„Овакав подухват нико никада није урадио. Сви смо веома поносни“, рекао је Бенедикт Донели, председник организације „Хермиона-Лафајет“, која је покретач пројекта.

Од њеног оснивања, група је привукла мајсторе и занатлије из Француске, Британије, Немачке, Шпаније и Шведске, а сада има 8.000 чланова.

Читав пројекат коштао је 25 милиона евра, а финансиран је од донација фондација посетилаца бродоградилишта, као и од неколико иницијатива преко интернета.

Чим пробна пловидба буде завршена, брод ће запловити из Рошфора за Бостон истом рутом коју је прешао француски генерал Жилбер ду Мотијер – Маркиз де Лафајет у априлу 2015. године, како би подржао борбу за независност америчке револуционарне војске.

Јан Карију, бивши поморски официр који ће бити капетан путовања према Бостону, рекао је да ће 72 члана посаде на пробној вожњи имати прилике да се навикну на море и искусе вожњу бродом каква је била пре 200 година.

„Изнад свега, биће много емоција. Ипак је ово 'Хермиона' и нико није управљао и пловио оваквим бродом већ два века“, каже Карију.

Лафајету је требало 38 дана да пређе Атлантик 1780. године, након чега се прославио у америчком рату за независност и постао херој револуције.

„Хермиона“ је учествовала у неколико битака против краљевске британске морнарице пре него што се вратила у Француску.

Нажалост, 1793. године се због олује насукала код француске обале, а бурно море и снажни таласи потпуно су је уништили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару