Читај ми!

Најстаријој египатској пирамиди прети рушење

Преживела је 4.600 година и део је светске историје, али највећа опасност најстаријој пирамиди у Египту није зуб времена, већ фирма унајмљена да је рестаурира.

Сакара у Египту је најстарији камени комплекс у историји човечанства, а у његовом склопу се налази и Џосерова пирамида, којој се, према наводима тамошње штампе, не пише добро.

Компанија коју је унајмило египатско министарство антиквитета можда је и прекршило закон приликом рестаурације. У закону се наводи да приликом конзервације само пет одсто укупне оригиналне конструкције сме да буде измењено или поново изграђено.

Уместо тога компанија која је унајмљена, која иначе никада раније није учествовала у рестаурацији, направила је читаве нове зидове и ходнике које су далеко премашили прописаних пет одсто.

Али ни то не би било толико страшно да нова конструкција у ствари додатно не доприноси урушавању пирамиде, која се сматра најстаријом исклесаном каменом структуром на свету.

Треба напоменути да је 1992. године јак земљотрес потресао регион и скоро уништио пирамиду. Том приликом огромни камени блокови су се одломили од пирамиде, а археолог Питер Џејмс каже да „грађевина може да се сруши у сваком тренутку“.

Пре него што је ангажована компанија за рестаурацију, Џејмс је инсталирао привремено решење.

„Унутар дела пирамиде који се срушио стављен је велики ПВЦ балон, који може да се напуни ваздухом и водом, а који служи као потпора структури“, каже Џејмс.

Према његовим речима, систем је добро функционисао, али су током времена стручњаци за рестаурацију испланирали да се ставе челичне шипке како би се пирамида на дужи рок ојачала.

Тада је, међутим, финансирање пројекта престало, највећим делом због политичких превирања у Египту.

Да читава ствар буде гора, лист Egypt Independent наводи да је унајмљена компанија која никада није рестаурирала античку грађевину, а да је већ одговорна за колапс једног дела пирамиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару