Читај ми!

Следи „страшан“ климатски сценарио

Уједињене нације упозоравају да би, уколико се нешто не предузме, наша планета кроз четири деценије могла да се суочи с непредвидивим поплавама, олујама и врућинама. Снимљен је и видео са измишљеним и инсценираним временским прогнозама у склопу кампање за предстојећи климатски самит у Њујорку.

Кроз четири деценије, наша планета би могла да се суочи с непредвидивим поплавама, олујама и „врућинама као из пакла“, уколико се људи не освесте и не почну више да брину о својој околини. Управо такав климатски сценарио најављују Уједињене нације, пише Гардијан.

Организација је предвидела такав сценарио уколико се нешто не предузме, а домишљато га је приказала путем измишљених и инсценираних временских прогноза, које су емитоване у склопу кампање за предстојећи климатски самит у Њујорку.

Светска метеоролошка организација Уједињених нација позвала је најпознатије светске телевизијске водитеље, како би учествовали у стварању видео-снимка, који на креативан и живописан начин треба да освести јавност о климатским променама.

Клип је својеврсна најава самита који ће бити отворен 23. септембра ове године.

Сценарији су измишљени, али у будућности, најављује УН, могли би бити и те како стварни.

Тако бугарски водитељ у снимку показује карту на којој се виде температуре преко 50 степени Целзијуса, док метеоролог из Замбије најављује топлотни удар.

„Климатске промене утичу на време целе планете. Оно полако постаје све екстремније и руше се успостављени обрасци. То значи више непредвиђених природних катастрофа“, каже генерални секретар УН Бан Кимун.

Бан Кимун је такође замолио све водеће челнике земаља које учествују на самиту, да глобално отопљење и климатске промене схвате озбиљно и да им оне буду приоритет, а извештај Уједињених нација од прошле године наводи да су главни разлог глобалног отопљавања искључиво људске активности.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару