Читај ми!

Све више леда, упркос глобалном загревању

Судећи према Насиним снимцима и упркос томе што научници говоре о глобалном загревању, ледена капа Арктика се последње две године повећала око 43 одсто, што значи да се лед проширио на још 1,7 милиона квадратних километара. Осим тога, и на Антарктику је забележено ширење леденог покривача.

Са друге стране, подаци данског Института за метеорологију говоре о још већем проширењу, од чак 63 одсто. Сателитски снимци указују не само на ширење ледене површине већ на њено јачање, односно густину.

„Лед постаје дебљи, а тиме и отпорнији на будућа отапања“, навео је професор Ендрју Шепард са британског Универзитета у Лидсу, додајући да је неуобичајено хладно лето погодовало ширењу ледене масе.

Иако преовлађујућа теорија глобалног загревања говори о томе да се полaрне капе топе и да се због тога ослобађа велика количина метана у заробљеном леду, чини се да научници још морају да виде колики утицај човек има на брзину загревања и хлађења Земље.

Стручњак за проучавање ледених површина професор Ед Хокинс са Универзитета у Редингу каже да теорија глобалног загревања не даје потпуно објашњење климатских промена.

„Осим људских фактора, који јесу доминантни, морају се у обзир узети и природне варијабле, попут многих природних процеса који су циклични. Према томе, требало би да Земља почне да се хлади, а не да се загрева“, објаснио је Хокинг.

Осим на Северном полу, повећавањe ледене површине забележенo је протеклих неколико година и на Антарктику.

Лед на Јужном полу покрива око 18 милиона квадратних километара.

Изузев појединих година када се догађало да се ледена површина због тренутних високих температура смањи, научници последњих 40 година на Јужном полу бележе лагани, али константни пораст ледене површине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару