Читај ми!

Мохито с вотком у руској кафани у Хавани?

Најновији приватни ресторан у Хавани на Куби не служи пиринач, пасуљ или пржене банане, али зато можете наручити освежавајући коктел са наном – мохито, који муштеријама стиже помешан са вотком уместо са традиционалним белим румом.

Конобари говоре руски, а муштерије уколико желе да буду услужене морају да наруче на том језику. Али, нема бриге. Јеловник у том ретросовјетском ресторану има водич за изговор за неупућене.

Ресторан назван по руској здравици „Наздаровје“ отворен је јуче, а у њему заинтересовани посетиоци могу да пробају све словенске специјалитете: од супе боршч украјинског порекла, преко пуњених кнедли које ручно у кухињи праве „бабушке“, рођене у бившем Совјетском Савезу, али већ дуго настањене на Куби.

Кубанци се са носталгијом сећају времена Хладног рата када је за Хавану Москва била главни извор трговине и помоћи, а стотине хиљада становника Кубе путовало је у совјетски блок као дипломате, уметници или студенти.

„За многе од њих, то је био први пут да су напустили ово острво. Они се с носталгијом сећају времена које су провели тамо, укуса које су први пут осетили“, рекао је Грегориј Биниовски, 45-годишњи Канађанин украјинског порекла, који је отворио „Наздаровје“ са још три кубанска партнера.

„Идеја са 'Наздаровјем' је да се стварно славе јединствене социјалне и културне везе које су постојале и у одређеном степену постоје и данас између Кубе 2014. године и онога што је некад био Совјетски Савез“, рекао је Биниовски, правник и консултант који у Хавани живи две деценије. 

Према његовим речима, већина састојака за традиционална руска и словенска јела која се служе у „Наздаровју“ може наћи на острву, са неким изузецима, попут брашна за црни хлеб или кавијара, који им доносе пријатељи или породица из иностранства.

Слом совјетског блока у великој мери је условио прекид руско-кубанске повезаности, а Кубу довео до економског краха.

Руски председник Владимир Путин, међутим, недавно је најавио обнављање односа две земље. Прошлог месеца посетио је Кубу, а Хавана је подржала Москву у њеном спору са Украјином.

Једини знак да се ресторан, који заузима трећи спрат једне историјске зграде, налази у тропима је велика тераса са предивним погледом на Хавану и флоридски мореуз.

У бару поред флаша са вотком стоје дрвене руске лутке „бабушке“ и Лењинова биста, док на једном зиду висе репродукције постера са совјетском пропагандом, у покушају да се подстакне разговор међу муштеријама које све седе за дугим, заједничким столом.

Један постер је нарочито приметан, имајући у виду тренутну кризу између Москве и Кијева. Настао у време Никите Хрушчова, у знак обележавања 300. годишњице уједињења Русије и Украјине, на њему се виде два тркача који представљају те две совјетске републике, како истовремено пролазе кроз циљ.

„За неуништиво пријатељство и нове успехе у спорту“, пише испод цртежа.

„Тај постер може сада да изгледа као шала, скоро као црни хумор“, сматра један од гостију ресторана Пријето Самсонов, коме је мајка Рускиња, а отац Кубанац, и који је првих 13 година живота провео у Русији.

Биниовски каже да „Наздаровје“ жели да превазиђе политику и изгради једнакост. У ресторану раде људи руског и украјинског порекла и радије се присећају успомена на ишчезлу велику државу, него што се баве тренутним непријатељствима.

„Не у смислу наивне утопије, али понекад је поделити парче хлеба и напити се од вотке кључно за мир“, сматра Биниовски.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару