Читај ми!

И годишњи одмори свађају супружнике

Oдлазак на одмор je прилика да побегнемо од свакодневице и опустимо се с породицом, партнером или пријатељима. Истраживања показују да летовања многима, а посебно паровима, отварају простор за свађу. Већина препирки почне и пре одласка на пут. Стручњаци дају савете како да се избегну свађе на одмору.

Вишемесечно планирање за десетак дана уживања. Кажу, понесите само добро расположење. Није увек лако. Прва препрека је избор дестинације.

Питање на коме се највише парова саплете је - колико све то кошта? Међутим, и наизглед баналне расправе на одмору неретко доведу до раскида или кризе у вези.

„Највише ме нервира колико њој треба да укомбинује одећу, у свему изгледа добро и онда кад ти кажеш да изгледаш добро онда испада као да ја лажем, заправо нисам ја крив“, каже један Београђанин.

Годишњи одмор углавном је прилика да се надокнади то што се током године с партнером не проводи довољно времена.

Многима и успе. Али бројни су они који, после одмора, помоћ потраже у Саветовалишту за парове. Највише у септембру и октобру.

„Годишњи одмори могу да буду окидачи за све потиснуте и неразјашњене проблеме које су парови гурали под тепих и са којим нису били спремни да се суочавају и када проводе десетак дана заједно испливају те неке потиснуте ствари неразјашњене теме, а такве ситуације могу да ескалирају у велике свађе након чега они и потраже помоћ“, објашњава породични терапеут из Градског центра за социјални рад Лидија Филиповски.

Да би вам једини терет који на одмор носите био кофер, неразјашњене теме решите док сте још код куће. И пажљиво испланирајте како ћете провести заједничко време.

„Пошто су различити треба да се договоре да се поштују те разлике и да свако поштује своју потребу за начином одмора, значи ако он жели на параглајдинг, а она на масажу нека се раздвоје и нека иду свако за својим потребама“, истиче психотерапеут Љиљана Поповић.

И савет који психолози посебно истичу - не гледајте назад.

„Оно што је јако важно да не праве резиме поготово не негативни резиме свог заједништва за време одмора, него ако већ желе да разговарају и да дају некакве замерке онда то треба да ураде кроз неку конструктивну критику, конструктивне разговоре“, закључује Поповићева.

Да не буде као у шали Закинтос-Раскинтос планирајте дан-два опуштања пре и после одмора. И увек имајте на уму да партнер мора да има и простор само за себе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару