Читај ми!

„Суецки близанац“ од четири милијарде долара!

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси отворио је радове на пројекту вредном више од четири милијарде долара – изградњи канала од 72 километра, поред Суецког. Нови канал треба да прошири капацитет тог поморског коридора, који је кључан за светску трговину.

Египат гради нови канал, попут Суецког, поред постојећег, старог 145 година, у оквиру пројекта вредног више oд четири милијарде долара намењеног јачању трговине кроз најбржу поморску руту између Европе и Азије.

Суецки канал Египту доноси годишње приходе од око пет милијарди долара, што је значајна сума за земљу која се бори са падом прихода од туризма и смањењем страних инвестиција након немира из 2011. године, преноси Ројтерс.

Нови канал, део ширег пројекта развоја суецке луке, има за циљ унапређење међународне улоге Египта и позиционирање те земље као великог трговинског чворишта.

„Овај гигантски пројекат подразумева изградњу новог канала укупне дужине 72 километра паралелно са постојећим“, каже председник дирекције за Суецки канал Мохаб Мамиш, додајући да се трошкови пробијања новог канала процењују на око четири милијарде долара, а очекивани рок изградње је пет година, иако ће Египат покушати да испуни амбициознији рок од три године.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси, бивши начелник генералштаба египатске војске, рекао је да ће војска надгледати нови пројекат из безбедносних разлога. Мамиш наводи да ће пројекат укључивати 35 километара „сувог бушења“ и 37 километара „ширења и продубљивања“, што указује на то да би постојећи Суецки канал, дуг 163 километра, могао да буде проширен у оквиру пројекта.

Изградња постојећег канала који повезује Средоземно и Црвено море трајала је 10 година и он је отворен 17. новембра 1869. године.

Председник Египта Гамал Абдел Насер национализовао је канал 1956. године, због чега су те године Француска, Енглеска и Израел извршили инвазију на ту северноафричку државу. Канал је, због потопљених бродова током сукоба, био затворен до априла 1957. године.

Уједињене нације су потом одржавале неутралност канала и Синаја. Град Суец је потпуно уништен и напуштен након арапско-израелског сукоба из 1967. године, а канал је обновљен и поново отворен за поморски саобраћај 1975. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи