Читај ми!

Коњи ушима комуницирају

Врло гипке уши које могу да се ротирају готово за 180 степени, омогућавају коњу не само да чује и ослушкује, већ и да комуницира са другим коњима.

Истраживачи Универзитета у Сасексу, на југу Велике Британије, открили су да се коњи служе ушима као средством комуникације, окрећући их у различитим правцима, као некада телеграфисти који су махали заставицама.

Студија, објављена у часопису Current Biology, заснива се на проучавању понашања животиња и начину на који су њихове друштвене и комуникационе способности еволуирале.

„Интересовало нас је да сазнамо како коњи међусобно комуницирају“, каже за Би-Би-Си вођа истраживања Џенифер Ватан.

„Моћ схватања шта други мисле је фундаментално умеће из ког се развијају далеко комплексније способности“, објаснила је Ватанова.

Ватанова и њен колега Пол Карен Мекомб извели су експеримент са 72 коња, који су имали задатак да посматрајући знаке које један другом шаљу изаберу јасле из којих ће јести.

Испоставило се да коњи следе не само погледе својих сродника већ и правац који показују ушима.

Као и многи други сисари који чине ловину предатора, и коњи могу да ротирају своје уши готово за 180 степени.

„Али, због свог егоцентричног погледа на свет, човек је предвидео значај гипкости ушију у комуникацији међу животињама“, истакла је Ватанова, додајући да коњи имају прилично богат друштвени живот и развијају блиске односе са другим коњима, те представљају добар материјал за истраживање.

„Што смо више проучавали начин комуницирања међу различитим врстама животиња, постајало нам је јасније шта је могло да подстакне еволуцију софистициране комуникације и друштвених способности“, закључила је британска научница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи