Читај ми!

Откривене нове Наска линије

Јаки ветрови и пешчане олује у Перуу открили су претходно неоткривене геоглифе древних Наска линија. Едуардо Хомез дела Торе, пилот и истраживач, спазио је нове облике док је прошле недеље летео преко пустиње.

Верује да један од геоглифа показује змију дугачку 60 метара, са линијама широким четири метра, а налази се близу најпознатијег цртежа колибрија.

Још цртежа је откривено. Међу њима једна птица, нешто што подсећа на неког камелида (могуће лама), као и једна цик-цак линија. Сви су урезани у брда у долини Ел Ингенио и Панпас де Јумануоко.

Археолози већ покушавају да утврде да ли се ти геоглифи подударају са онима које су направили припадници Паракаске културе у региону Ика у Перуу, чији је врхунац био од 800. до 100. године пре нове ере.

Рубен Гарсија Сота, водећи археолошки ауторитет у области културе древних Наска, рекао је да је најновије откриће „вредан допринос нашем знању о древним Наскама“.

Археолог Орефићи Ђузепе Пећи каже да је мало прерано износити тврдње, али да су они потврдили да се порекло нових геоглифа подудара са древном уметношћу и ранијим цртежима.

Наска линије се иначе простиру на простору од 500 километара квадратних, а неке су дугачке и до 20 километара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи