Читај ми!

Први мајмун рођен у Јагодини

У јагодинском Зоолошком врту женка јапанске врсте мајмуна макаки донела је на свет младунче, што је први младунац мајмуна рођен у том врту.

Ветеринар Зоолошког врта у Јагодини Владимир Јовановић је рекао да још не може да се утврди ког је пола јер га мајка не испушта из наручја.

„Мајка га је сама донела на свет, никаква асистенција није била потребна, све је протекло у најбољем реду. Младунче је здраво и одмах је почело да сиса“, рекао је Јовановић за агенцију Бета.

Посетиоци тог животињског врта већ могу да виде малог макакија, али никако одвојеног од мајке. Она га, верући се унутар кавеза, све време држи у наручју.

У јагодинском зоо-врту очекују још принова. „Мужјак је прошле године постао полно зрео тако да смо очекивали ово. Почели су да се размножавају и да шире потомство, а то значи да им је овде добро“, објашњава Јовановић.

Та врста мајмуна води порекло из Азије и Северне Африке и једна је од најпопуларнијих врста у зоолошким вртовима, забавним парковима и приватним домовима широм света.

Макаки мајмуни који се налазе у јагодинском зоолошком врту донети су пре неколико година из Суботице.

„Тамо су правили велике шале, а посетиоци су понекад имали и незгоде са њима. Постојао је део где су могли да приђу ближе уз посетиоце, па су им узимали мобилне телефоне или сокове. У Јагодини су добри“, објаснио је Јовановић.

Младунче макакија је први мајмун који је донет на свет у том зоолошком врту, а од почетка године било је више принова, међу којим су младунци антилопе, ламе, зебуа, као и тренутно најатрактивнији мали лав коме је наденуто име Никола.

У јагодинском Зоолошком врту, који је отворен 2006. године, живи више од 500 примерака 80 животињских врста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи