Читај ми!

„Мега-Земља“ је станиште будућности?

Насин телескоп „Кеплер“ открио је нову планету названу „Мега-Земља“, која је 2,3 пута већа од Земље и чак 17 пута тежа од ње. Због чињенице да је створена од стена и осталих чврстих материјала „Годзила“ међу планетама, сматра се потенцијалним местом за живот.

Научници из „Харвард-Смитсонијан“ центра за астрофизику открили су потпуно нову врсту планете, названу „Мега-Земља“, за коју су теоретичари веровали да уопште не постоји, пише Би-Би-Си.

Новооткривена планета добила је име „Кеплер-10ц“. Стара је око 11 милијарди година (више него дупло у односу на Земљу која је стара 4,5 милијарди), а око свог сунца се заротира током 45 дана. Открио ју је Насин свемирски телескоп „Кеплер“.

Ова „Годзила“ међу планетама је 2,3 пута већа од Земље и чак 17 пута тежа од ње.

На основу досадашњих анализа ова планета се сматра потенцијалним местом за живот изван Земље. То је првенствено због чињенице да се не сматра гасовитом планетом, већ се изводи закључак да је створена од стена и осталих чврстих материјала.

„Кеплер-10ц“ није изгубио своју атмосферу током времена. Планета је довољно масивна да ју је сигурно задржала ако ју је икада имала“, тврди Ксавијер Думуск који је и открио овог гиганта који је настао у раној фази стварања свемира.

Наиме, управо у најранијим данима свемира постојали су само водоник и хелијум. Тежи елементи од којих су састављени камените планете, попут Земље, створени су тек након првог таласа експлозије звезда.

„Кеплер-10ц“ је формиран свега три године након Великог праска и показује како су камените планете настале и пре него што се до сада мислило.

„Откривање 'Кеплера-10ц' говори нам како су камените планете настале раније него што смо мислили. А уколико на гасовитој планети може да настане камење, могуће је на њој створити и живот“, тврде научници.

„Међутим, не смемо да заборавимо да је ово масивна планета, што значи да су минерали на њој практично компресовани. Оно што видимо у густини је углавном због компресије, а не због различитог састава. У питању је комбинација стена и воде, вероватно пет до 15 одсто воде“, каже професор Саселов из „Харвард-Смитсонијан“ центра.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи