Читај ми!

Неопростиве грешке на споменику Корејском рату

Споменик посвећен Корејском рату откривен је у америчкој држави Охајо. Црни монолит величине два са један метар у којем је исклесан колаж ратних сцена и имена локалних војника погинулих у рату. Све би било у реду да онај ко га је израдио није направио неколико невероватних грешака.

Хеликоптер „хјуи“, авиони „ф-16“, модерна војна опрема, тенк „абрамс“ никако не би смели да се нађу на овом споменику, али онај ко је био задужен за његову израду очито није претерано упућен у Корејски рат.

Тако је хеликоптер „хјуи“, који је у службу пуштен у Вијетнамском рату, освануо на колажу. 

Упркос томе што је две деценије након завршетка Корејског рата „ф-16“ званично почео да се користи у америчком ваздухопловству, и он се нашао на споменику.

Амерички војници приказани на њему обучени су у модерну опрему коју данашњи војници користе.

Као шлаг на торту, приличан део колажа заузима тенк „м1 абрамс“ који је у службу ушао 1980. године. Осим тога, на њему је нацртана једна звезда, којом се никада ништа у војсци САД није обележавало.

Испод америчке заставе на споменику се налази и застава која симболизује нестале и заробљене војнике, а која је креирана 1970. године.

Тина Кучбах, нећака америчког официра Џона Кучбаха из Корејског рата, заједно са још неколицином потомака учесника у том рату тражи да споменик одмах буде промењен и захтева од војске да именује одговорне за такав срамотан низ грешака.

Она тврди и да су погрешна имена уклесана у монолит. 

„Можете да погрешите у много ствари. Али када се дохватите прављења споменика погинулима у Заборављеном рату (како многи у САД називају Корејски рат), или било којем другом рату, онда морате да обратите пажњу и све урадите како треба“, каже Доналд Дарби, такође један од потомака ветерана.

„Ово је најбољи показатељ зашто се назива и Заборављени рат“, закључује Доналд.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи