Читај ми!

Кад морски дивови огладне

Kит-ајкуле које су иначе познате по умиљатој природи, када огладне потпуно мењају нарав и у први план истичу тамнију страну свог карактера – алавост. Тако је један примерак наочиглед запањених индонежанских рибара опустошио мрежу.

Рибари у Националном парку Каримунџава ловили су ринглице и мале рибе за мамац, када је одједном мрежа са богатим уловом почела да нестаје у дубини мора и њима се учинило да су у мрежу ухватили много већи улов од оног којем су се надали, пише Дејли мејл.

Наиме, кита ајкула, позната и као „нежни џин“, снажним чељустима, зграбила је и пробушила мрежу са уловом и опустошила је, што су рибари посматрали са великим чуђењем.

Oва врста рибе није била уобичајена за овај регион у последњих десетак година, али њено присуство може бити знак еколошког опоравка Каримунџаве, наводе стручњаци.

Кит-ајкуле су највеће рибе на свету, достижући и више од 12 метара, али се хране само најмањим животињама у мору. Ови дивови су „филтер хранилице“, пошто своја огромна уста користе да покупе планктоне и мање рибе.

Познати су по својој умиљатој природи, која их ставља у ризик од експлоатације од стране људи. Налазе се на списку угрожених врста Међународне уније за очување природе (International Union for Conservation of Nature).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи