Читај ми!

Шекспировски „Ратови звезда“!

Како би изгледали „Ратови звезда“ да их је написао Шекспир? То се питао један амерички писац и одлучио је сам да одговори, односно да препева три Лукасова филма у шекспировске комаде.

Ученици интернационалне школе у Београду увежбавају сцене из Шекспирових Ратова звезда, књиге која је бестселер са листе Њујорк тајмса. Имају ту срећу да их посматра аутор лично. Ијан Дешер био је ђак њиховог професора драме Бруса Макдоналда на чији позив је дошао у Београд. 

Али како је Ијан уопште дошао на идеју да препева Ратове звезда?

„Ја стварно мислим да су Ратови звезда шекспировска форма. То су епови о младим људима који се боре са судбином, о ликовима већим од живота као Дарт Вејдер и Оби-ван Кеноби, па и о споредним ликовима попут Розенкранца и Гилдестерна односно R2D2 и C3PO. Да је Шекспир данас жив он би вероватно писао Ратове звезда“, објаснио је Дешер.

Први део, по оригиналном филму из 1977. године, објавио је прошле године под називом Ваистину, нова нада. Наставак, Империја узвратише ударац управо је изашао, а трећи део Врати се Џедај излази у јуну.

Да би се књига уопште појавила издавач је морао да добије дозволу од Лукасове продукције. Њима се идеја веома допала, чак су давали и сугестије.

„Било је неких сцена где је Дарт Вејдер имао грижу савести због убијања невиних, а они су рекли, не у првом филму он се свакако не би кајао због тога“, описује аутор Шекспирових Ратова звезда.

Највећи изазов за адаптацију био је управо Дарт Вејдер, комплексан лик, истиче Дешер. Најзабавнији је био R2D2.

„Лукас га је сјајно замислио, као некога ко се изражава само тоновима и пиштањем, али ја сам хтео више од тога. Да буде попут луде из Шекспирових дела, као у Краљу Лиру. Неко ко боље од других зна шта се дешава. И то ће испричати публици, али само када остане сам на сцени.“

Дешер каже да би у Шекспирово време најпознатија реплика из Ратова звезда, „Нека сила буде с тобом“ (May the force be with you), морала да гласи: „The force may allways be with thoy, dear friend“.

Ако волите Шекспира и Ратове звезда и добро знате енглески, Ијанове књиге су обавезан сувенир, са Лукасовом лиценцом. А могу да послуже као инспирација да се неки домаћи популарни филм опева у десетерцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи