Читај ми!

Изложен пиштољ којим је Али Агџа упуцао папу

„Браунинг ХП“ којим је пре 33 године Турчин Мехмет Али Агџа са четири метка ранио папу Јована Павла Другог, наћи ће се у музеју у папиним родним Вадовицама.

Пиштољ којим је 1981. године пуцано на папу Јована Павла Другог биће изложен у музеју посвећеном бившем римокатоличком поглавару у јужном пољском граду Вадовице.

Јован Павле Други, који је преминуо 2005. године, биће проглашен свецем 27. априла у Ватикану.

У ту част музеј је припремио нову изложбу на којој ће се наћи и девет милиметарски „браунинг ХП“ (Browning HP 9mm), којим је Турчин Мехмет Али Агџа 13. маја 1981. на Тргу светог Петра у Ватикану пуцао и ранио папу.

„Верујемо да је папа спасен како би наставио своју мисију“, изјавио је за АП заменик директора музеја, свештеник Јачек Пјетрушка.

„Пиштољ је знак Божје милости“, истакао је Пјетрушка.

Папа је био погођен са четири метка - два у стомак, један у леву руку, а један у десно раме.

Пиштољ, који је музеј добио на трогодишњу позајмицу од римских затворских званичника, биће изложен заједно са репликом једног од метака којим је папа рањен.

Стална поставка музеја, који је смештен у кући у којој је папа рођен 1920. године, као Карол Војтила, биће затворена ове недеље како би се направило место за нову изложбу која ће бити отворена 9. априла.

Јован Павле Други је опростио Агџи који је из затвора изашао 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи